Моравка или моравска свиња настала је у сливу реке Мораве, укрштањем локалне расе свиња – шумадинке, са беркширом који је у Србију увожен крајем 19. века. У формирању расе учествовале су и расе мангулица и јоркшир. Раса се развила услед тежње да се добије раностаснија и меснатија свиња за разлику од шумадинке која је у том крају раније била највише узгајана.

Изглед и особине:

Глава моравке је дуга и клинаста са полупреклопљним до преклопљеним ушима. Труп је дуг и узак. Маса вепрова је око 135 кг, а крмача око 120 кг. Црносивкасте је боје коже, а обрасла црном, ретком и глатком чекињом. Моравка спада у средње раностасне меснато-масне расе. Праси у просеку око 8 прасади мада често и више. Добро користи храну која се састоји обично од кукуруза, паше, тикве и помија. Добро се тови и месо је доброг квалитета.

Статус: Ризично угрожена

Величина популације у Србији: 100-500 примерака у 2009. (извор податка DAD-IS FAO)